Аутор ове књиге је социо-правни стручњак у области пољопривреде, који поред више десетина
научних чланака у домаћим и страним научним часописима има објављене и две књиге:
„Пољопривредно право Србије“ на српском и енглеском језику и „Глобализација права:
усклађивање права у савременом свету“ на српском и још шест светских језика. Поред научног
рада, аутор има искуства у адвокатури, настави и истраживању као државни службеник. Најновија
књига која је пред читаоцима састоји се од прегледа 20 најзначајнијих прописа у области хране и
пољопривреде који се примењују у Европи, при чему аутор полази од ширег схватања појма
европског права које поред националних права држава чланица ЕУ узима у обзир чињеницу да се
на територији Европске Уније примењује и право које потиче од међународних организација као
што су Светска трговинска организација, Организација за храну и пољопривреду, Светска
здравствена организација и друге. У оквиру тако схваћеног европског права, аутор за предмет
анализе узима европско законодавство, односно стратегије, међународне споразуме, уредбе и
директиве Европске Уније, као и посебне међународне конвенције и друге опште акте који се
примењују на европском простору у области пољопривреде. Документа која су ушла у узорак
анализе обрађена су кроз призму различитих аспеката пољопривреде, као што су: рурални развој,
безбедност хране, заштита животиња и биља, органска производња и заштита биодиверзитета.